ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ – ΚΟΛΙΟΥ
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Τι είναι υπεριδρωσία: Αυξημένη έκκριση ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες σε ποσότητα μεγαλύτερη από του φυσιολογικού. Συχνότερα εντοπίζεται σε μασχάλες, παλάμες και πέλματα. Προσβάλλει άνδρες και γυναίκες, οποιασδήποτε ηλικίας.

Μπορεί να είναι εντοπισμένη ή γενικευμένη.

Η εντοπισμένη (εστιακή) υπεριδρωσία μπορεί να είναι ιδιοπαθής, να σχετίζεται με νευροπάθειες ή να είναι επακόλουθο νοσημάτων συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Η γενικευμένη υπεριδρωσία είναι συνήθως δευτεροπαθής. Μπορεί να οφείλεται σε ενδοκρινολογικές και μεταβολικές διαταραχές (πχ. θυρεοειδοπάθειες, διαβήτης), σε φάρμακα, σε λοιμώξεις, εμμηνόπαυση.

Η υπεριδρωσία επηρεάζει αρνητικά τις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες των ασθενών και συχνά συνοδεύεται από δυσάρεστη οσμή που οφείλεται σε προϊόντα διάσπασης του ιδρώτα από τα βακτήρια.

Αντιμετώπιση: Θεραπεία της υποκείμενης νόσου, αντιιδρωτικά και άλατα αλουμινίου. Δυστυχώς συχνά οι αποσμητικοί παράγοντες δεν επαρκούν.

Λύση αποτελεί η έγχυση ειδικής πρωτεΐνης, η πιο αποτελεσματική μη χειρουργική θεραπεία της εστιακής υπεριδρωσίας.

Η ενδοδερμική ένεση δημιουργεί ανιδρωσία (μασχάλες, παλάμες, πέλματα) μέσω της αναστολής απελευθέρωσης ακετυλοχολίνης από τις χολινεργικές απολήξεις.