ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ – ΚΟΛΙΟΥ
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Το καλοκαίρι και οι διακοπές μπορεί να είναι πλέον μια γλυκιά ανάμνηση για τους περισσότερους, τα σημάδια του ήλιου όμως στο δέρμα μας γίνονται ήδη εμφανή. Καθώς ο ήλιος θερμαίνει ευχάριστα το σώμα μας, το δέρμα χρησιμοποιεί φυσικούς μηχανισμούς αυτοπροστασίας από την ακτινοβολία όπως το μαύρισμα και η πάχυνση του. Αποτέλεσμα αυτού είναι ένα δέρμα αφυδατωμένο, ξηρό, τραχύ με ρυτίδες ,καφέ σημάδια(πανάδες), και παρουσίαζει  αίσθημα τραβήγματος.

Το φθινόπωρο είναι παραδοσιακά η εποχή της ανανέωσης της επιδερμίδας. Η ανάγκη για βαθιά ενυδάτωση και επανόρθωση γίνεται επιτακτική, προκειμένου να αποκτήσει η επιδερμίδα μας τη λαμπερή όψη της ξανά και να ετοιμαστεί για τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Έπειτα από μια διεξοδική κλινική εξέταση και συζήτηση από τη δερματολόγο, θα σας συστηθεί η κατάλληλη για εσάς θεραπεία.

Παρακάτω περιγράφονται ορισμένες από τις θεραπείες ,που η δερματολόγος θα επιλέξει:

 

MIKΡΟΔΕΡΜΟΑΠΟΞΕΣΗ

Τι είναι: Μη επεμβατική, ασφαλής, ανώδυνη μέθοδος καθαρισμού και ανάπλασης του δέρματος, χωρίς χρόνο αποθεραπείας (δεν απαιτείται αποχή από τις καθημερινές δραστηριότητες), που ενδείκνυται για όλους τους τύπους δέρματος και για κάθε περίοδο του χρόνου.

Πώς γίνεται: Με ειδική συσκευή που στην άκρη της φέρει εξειδικευμένη κεφαλή από ανοξείδωτο ατσάλι στην οποία έχουν συγκολληθεί βιομηχανοποιημένα διαμάντια. Εφαρμόζεται ανώδυνα στην επιφάνεια του δέρματος και απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα. Ταυτόχρονα ασκείται με μια ειδική αντλία αναρρόφησης, αρνητική πίεση στο δέρμα και απομακρύνονται φαγέσωρες και πόροι.

Παράλληλα:

– Βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, με συνέπεια καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση.

– Προκαλεί θερμική και μηχανική διέγερση ινοβλαστών και παραγωγή κολλαγόνου.

 

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα από την πρώτη συνεδρία: δέρμα λαμπερό, λείο, φωτεινό και καθαρό.Η θεραπεία της μικροδερμοαπόξεσης περιορίζεται απολύτως στις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος,  χωρίς να επεκτείνεται καθόλου  στους  εν τω βάθει ιστούς.  Είναι απολύτως προβλέψιμη και ασφαλής.Εφαρμόζεται σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ και σώμα. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες, όπως χημικά peelings, θεραπεία με αυξητικούς παράγοντες ή βιταμίνες, microneedling, ειδική πρωτεΐνη, υαλουρονικό. Ο αριθμός των συνεδριών που προτείνεται αρχικά, κυμαίνεται από 2 έως 4 επαναλήψεις (αναλόγως με το πρόβλημα), με απόσταση τουλάχιστον 3 ή 4 εβδομάδων μεταξύ τους.

 

Ενδείξεις:

 • Βαθύς καθαρισμός προσώπου (απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας)
 • Αφαίρεση μαύρων στιγμάτων και διάνοιξη των φαγεσώρων
 • Μείωση της λιπαρότητας (απομάκρυνση σμήγματος)
 • Eπιφανειακές ουλές ακμής
 • Εξάλειψη κηλίδων, δυσχρωμιών
 • Ανάπλαση και σύσφιξη με δημιουργία καινούριου κολλαγόνου
 • Λεπτές ρυτίδες (πρόσωπο και γύρω από μάτια)
 • Ραγάδες σώματος

 

PEELING

Τι είναι: Ιατρική πράξη ελεγχόμενης απολέπισης των εξωτερικών στιβάδων της επιδερμίδας μέσω εφαρμογής χημικού διαλύματος.

Η επιλογή του διαλύματος γίνεται μετά από αξιολόγηση από το δερματολόγο του ασθενούς, το φωτότυπο, το πρόβλημα και το επιθυμητό αποτέλεσμα.Το βάθος του χημικού peeling εξαρτάται από το χημικό παράγοντα και τη συγκέντρωση του, το χρόνο παραμονής του στο δέρμα, τον τρόπο εφαρμογής, τον αριθμό των στρώσεων, την ανατομική περιοχή, τον τύπο του δέρματος, το φωτότυπο και την προετοιμασία του δέρματος πριν την εφαρμογή. Είναι απλή, αποτελεσματική, οικονομική και ασφαλής θεραπεία. Είναι καλά ανεκτή και μπορεί να συνδυαστεί με όλες τις άλλες μεθόδους ανανέωσης του δέρματος.

 

Ανάλογα με το βάθος που μπορεί να φτάσει το χημικό peeling το διακρίνουμε σε τέσσερις τύπους:

 • Πολύ επιφανειακό: δρα στην κεράτινη στιβάδα.
 • Επιφανειακό: δρα κυρίως επιφανειακά (επιδερμίδα εώς θηλώδες χόριο).
 • Μεσαίο: δρα έως το άνω δικτυωτό χόριο.
 • Βαθύ: δρα έως το μέσο δικτυωτό χόριο

 

Ενδείξεις:

 • Αντιμετώπιση της φωτογήρανσης
 • Μείωση των ρυτίδων και λεπτών γραμμών
 • Εξαφάνιση δυσχρωμιών, κηλίδων, πανάδων, μελάσματος
 • Ουλές ακμής
 • Ξανθελάσματα βλεφάρων
 • Περιοχές εφαρμογής: Πρόσωπο, λαιμός, ντεκολτέ, ράχη.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Τι είναι: Διαδερμική έγχυση διαφόρων ουσιών στο δέρμα με πολλαπλούς νυγμούς στην επιδερμίδα, στο χόριο ή στο υποδόριο με λεπτές ανώδυνες βελόνες.

Χρησιμοποιούνται μείγματα ουσιών (υαλουρονικό, βιταμίνες, αμινοξέα, λευκαντικές ουσίες) ή βιομιμητικά πεπτίδια (μιμούνται τη δράση φυσικών πεπτίδιων και ενεργοποιούν το κύτταρο να παράγει ουσίες που θέλουμε), τα οποία εξατομικεύονται ανάλογα με το περιστατικό (είδος και έκταση προβλήματος, επιθυμητοί στόχοι, ηλικία).

Ενδείξεις:

Αντιγήρανση, σύσφιξη, ανανέωση του κολλαγόνου, ενυδάτωση, βελτίωση της υφής του δέρματος, δυσχρωμίες, ουλές ακμής.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Χρησιμοποιείται ως υλικό θεραπείας το αίμα του ασθενούς και όχι έτοιμα κοκτέιλς. Εξαφανίζει τα σημάδια του χρόνου χωρίς χειρουργείο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά για επιβράδυνση του ρυθμού γήρανσης των κυττάρων.

Με την πάροδο του χρόνου το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του και μειώνεται η παραγωγή του κολλαγόνου. Με την θεραπεία με ειδικούς παράγοντες εκμεταλλευόμαστε τους αυξητικούς παράγοντες των κυττάρων για ανάπλαση του δέρματος. Πραγματοποιείται με την λήψη μικρής ποσότητας αίματος από περιφερική φλέβα, στη συνέχεια φυγοκεντρείται σε εξειδικευμένο μηχάνημα για το διαχωρισμό του αίματος στα βασικά συστατικά του (πλάσμα, αιμοπετάλια, λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια). Από αυτά χρησιμοποιούμε το πλάσμα . Εν συνεχεία εγχέεται στην επιδερμίδα ενέσιμα.

 

Ενδείξεις:

 • Αντιγήρανση και σύσφιξη προσώπου, λαιμού, ντεκολτέ, ραχιαία επιφάνεια άκρων χειρών
 • Διόρθωση λεπτών ρυτίδων
 • Ανάπλαση κολλαγόνου
 • Βελτίωση υφής της επιδερμίδας και ενυδάτωση
 • Ουλές ακμής
 • Μαύροι κύκλοι

 

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΦΙΞΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ LASER

Οι θεραπείες Laser που εφαρμόζονται είναι με παραμετροποίηση που εξασφαλίζει το ταχύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με τη μέγιστη ασφάλεια.

Eνδειξεις :

Βελτιωση λεπτων γραμμών

Βελτιωση υφής του δέρματος (σφριγηλό ,φωτεινό και λείο δέρμα)

Βελτίωση εμφάνισης των πόρων του δέρματος

Βελτιώση πανάδων/μελάσματος/γεροντικών κηλίδων

Λεύκανση επιδερμίδας

 

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ

Τι είναι: Η θεραπεία με ειδική πρωτεΐνη γίνεται με μια ειδικά επεξεργασμένη πρωτεΐνη η οποία αναστέλλει την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης στις προσυναπτικές χολινεργικές νευρικές απολήξεις.

Με αυτό τον τρόπο προκαλεί αναστρέψιμη αναστολή της νευρομυικής δραστηριότητας και μειώνει την κινητικότητα των μυών. Η έγχυση είναι ανώδυνη. Η θεραπεία είναι ελάχιστα επεμβατική και δίνει θεαματικά άμεσα αποτελέσματα.

 

Ενδείξεις:

Ρυτίδες έκφρασης μετώπου, μεσόφρυου, περιοφθαλμικές (πόδι χήνας)

Yπεριδρωσία μασχαλών, παλαμών, πελμάτων.

 

EMΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ

Τι είναι: Πρόκειται για ουσίες που εισάγονται στο δέρμα και αυξάνουν τον όγκο του διορθώνοντας ρυτίδες, ουλές και βαθουλώματα.

Το συχνότερα χρησιμοποιούμενο και πιο ασφαλές είναι το υαλουρονικό οξύ.Το υαλουρονικό είναι μια γλυκοζαμινογλυκάνη, βασικό συστατικό του δέρματός μας, το οποίο συγκρατεί μόρια νερού (εξαιρετικά υδρόφιλο μόριο). Με τα χρόνια μειώνεται η παραγωγή του από τους ινοβλάστες με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει τον όγκο και τη σφριγηλότητά του, να αφυδατώνεται και να δημιουργεί ρυτίδες και βαθιές πτυχές. Η έγχυση του υαλουρονικού οξέος γίνεται ανώδυνα στο χόριο του δέρματος, ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα, με τη χρήση πολύ λεπτής βελόνας. Διορθώνει ρυτίδες και ουλές, ενυδατώνει και βελτιώνει σχήμα χειλέων και προσώπου.

 

Πού μπορεί να εφαρμοστεί:

 • Στις βαθιές ρυτίδες του προσώπου (πχ. ρινοπαρειακές αύλακες)
 • Στις λεπτές ρυτίδες (πχ. ρυτίδες καπνιστού άνω χείλους, γωνίες του στόματος)
 • Στα χείλη (περίγραμμα και αύξηση όγκου)
 • Στο περίγραμμα προσώπου (πχ. αύξηση ζυγωματικών)
 • Σε ατροφικές ουλές και βαθουλώματα σώματος.

 

Και μη ξεχνάτε η επαναλαμβανόμενη και υπερβολική έκθεση στον ήλιο, μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές βλάβες και καρκίνους δέρματος. Το φθινόπωρο είναι η καταλληλότερη εποχή για να ελέγξουμε το δέρμα μας με τη μέθοδο της δερματοσκόπησης ή/ και, σε πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις ασθενών, με χαρτογράφηση σπίλων. Παρόλα αυτά, οι παραπάνω εξετάσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με την ίδια διαγνωστική ακρίβεια. Συνιστάται ετήσιος έλεγχος του δέρματος από ειδικό δερματολόγο, για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

 

 

XAΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ

Τι είναι:

Ανώδυνη διαγνωστική μέθοδος ψηφιακής εξέτασης και καταγραφής μελαχρωματικών (πχ. σπίλων) ή μη μελαγχρωματικών βλαβών.

Πώς γίνεται:

Με το CANFIELD VISIOMED D200 EVO, το πιο αξιόπιστο, εξελιγμένο και σύγχρονο μηχάνημα αμερικάνικης τεχνολογίας. Διαθέτει ειδική κάμερα, υψηλής ευκρίνειας και το εξειδικευμένο λογισμικό DANAOS, για να αξιολογούνται “ύποπτες” βλάβες.

 

 

Γιατί χρειάζεται η χαρτογράφηση;

 

-για τον προληπτικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου δέρματος (check up)

-για τη λήψη και αποθήκευση φωτογραφιών σε ατομικό αρχείο

-για την παρακολούθηση (monitoring) & σύγκριση βλαβών

-για τη μέτρηση και ανάλυση ύποπτων βλαβών από εξειδικευμένο πρόγραμμα

-για την αποφυγή άσκοπων χειρουργικών αφαιρέσεων

-για την διαφορική διάγνωση παθήσεων των τριχών.

 

Είμαι υψηλού κινδύνου (high risk) ασθενής?

Εάν απαντήσεις “ΝΑΙ“ σε μια από τις παρακάτω ερωτήσεις, τότε επικοινωνήστε με το ιατρείο για χαρτογράφηση σπίλων!

1.Έχετε μεγάλο αριθμό σπίλων (ελιών)?

2.Έχετε μεγάλου μεγέθους σπίλο/ους?

3.Έχει αλλάξει κάποιος από τους σπίλους σας?

4.Έχετε ανοικτό χρώμα δέρματος, ευαίσθητο στον ήλιο?

5.Είχατε ηλιακά εγκαύματα ως παιδί ή ως ενήλικας?

6.Εκτίθεστε συχνά στον ήλιο?

7.Υπάρχει ιστορικό καρκίνου δέρματος στην οικογένεια?

 

 

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται:

Είναι απαραίτητη για παιδιά και ενηλίκους.

 

 

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται:

Πρέπει να γίνεται ετησίως.

Συνιστάται να γίνεται συχνότερα σε ιστορικό καρκίνου δέρματος (ατομικό ή οικογενειακό) ή εάν μια ελιά φαίνεται “ύποπτη”.

 

Χρυσάνθη Τζιωρτζιώτη-Κολιού

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος