ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ – ΚΟΛΙΟΥ
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Η κνίδωση χωρίζεται σε οξεία και χρόνια, ανάλογα αν η εμφάνιση των βλαβών διαρκεί λιγότερο ή περισσότερο από 6 εβδομάδες

Η κνίδωση είναι μια παροδική ερυθηματώδης διόγκωση του δέρματος που συνδέεται με κνησμό και που συνήθως υποχωρεί μέσα σε 24 ώρες.Οι βλάβες της κνίδωσης(πομφοί ή πετάλες) προκαλούν κνησμό, έχουν μια κεντρική λευκή περιοχή και περιβάλλονται από ένα ερυθηματώδες στεφάνι. Συνήθως υποχωρούν μέσα σε 24 ώρες, χωρίς να αφήνουν καμία αλλαγή στο δέρμα.

Η καλύτερη θεραπεία για την κνίδωση και το αγγειοοίδημα είναι να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία, αλλά αυτό δεν είναι ένας εύκολος στόχος. Για τη χρόνια μορφή της κνίδωσης συνήθως δεν ανευρίσκεται αιτιολογικός παράγοντας (80%-95% των ασθενών) και γι’ αυτό θεωρείται ιδιοπαθής νόσος. Στο υπόλοιπο ποσοστό των ασθενών με χρόνια μορφή κνίδωσης υπεύθυνοι παράγοντες για τη νόσο θεωρούνται διάφορες εισπνεόμενες ουσίες (σκόνη, γύρη, τρίχωμα ζώων), ουσίες που λαμβάνονται από το στόμα (τροφές, φάρμακα), ενέσιμες ουσίες και δήγματα εντόμων, λοιμώξεις (βακτηριακές ή ιογενείς) καθώς και συστηματικά νοσήματα όπως οι θυρεοειδοπάθειες και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Όταν δεν προκύπτει κάποια σαφής αιτία πρέπει να γίνονται περαιτέρω εξετάσεις.Τα αντιισταμινικά συνταγογραφούνται από το δερματολόγο για να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Όταν η κνίδωση επεκτείνεται πέρα από το δέρμα και στον υποδόριο ιστό μιλάμε για αγγειοοίδημα. Εδώ παρουσιάζεται πλέον διόγκωση των βλεννογόνων όπως τα χείλη, τα βλέφαρα, η γλώσσα και ο λάρυγγας και υπάρχει φόβος απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών.