ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ – ΚΟΛΙΟΥ
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

 

Τα συνηθη δερματικά προβλήματα που μπορεί να αναπτυχθούν λόγω της χρήσης μάσκας περιλαμβάνουν την ακμή, την  υπερβολική ξηροδερμία και τον ερεθισμό του δέρματος.

-Ακολουθήστε μια απαλή και ήπια  ρουτίνα φροντίδας του δέρματος. Η φροντίδα του δέρματος παίζει ζωτικό ρόλο στη θεραπεία του δέρματος.

 

Ακολουθούν μερικές οδηγίες για την πρόληψη των παραπάνω καταστάσεων:

Ο τρόπος αντιμετώπισης ποικίλλει ανάλογα με το πρόβλημα του δέρματος.

Ακμή:

Πλύνετε το πρόσωπό σας αφού φοράτε μάσκα, φροντίζοντας να χρησιμοποιήσετε μια μη φαγεσωρογόνο ενυδατική κρέμα μετά το πλύσιμο. Εάν η μάσκα προσώπου, σας προκαλεί νέα ακμή ή επιδεινώνει την ακμή σας, μιλήστε με έναν δερματολόγο.

Ερεθισμένο δέρμα:

Εφαρμόστε ειδική προστατευτική κρέμα φραγμού σε ερεθισμένα σημεία στο πρόσωπό σας πριν από το κρεβάτι. Αυτά τα προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το δέρμα ,έτσι ώστε να μπορεί να επουλωθεί.

Επώδυνο δέρμα πίσω από τα αυτιά σας:

Εάν μπορείτε να αλλάξετε τον τύπο της μάσκας που φοράτε, βρείτε μάσκες με διαφορετικούς τύπους δεσίματος. Να φοράτε διαφορετικό τύπο μάσκας κάθε μέρα.

 

Αποφύγετε  συγκεκριμένα προιόντα

Σταματήστε να εφαρμόζετε προϊόντα περιποίησης δέρματος που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα σας, όπως καλλυντικά  που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, αντιγηραντικά προϊόντα, προιόντα πήλινγκ και απολέπισης

Όταν ερεθίζετε επιπλέον το δέρμα σας, καθυστερήσετε την επούλωση.

Παραλείψτε το μακιγιάζ όπου το δέρμα σας εμφανίζει πρόβλημα. Μέχρι να επουλωθεί το δέρμα σας, το μακιγιάζ μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα που προκαλείται από τη μάσκα.

Πλύνετε τις υφασμάτινες μάσκες σας

Η λιπαρότητα από το δέρμα σας, τα μικρόβια και τα σωματίδια που αναπνέετε συλλέγονται  στη μάσκα σας. Καθώς αυτά συσσωρεύονται, μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα που καλύπτεται από τη μάσκα σας. Μπορείτε να τα  αφαιρέσετε, πλένοντας την υφασμάτινη μάσκα σε ένα πλυντήριο ρούχων ή στο χέρι.

Απλά φροντίστε να ακολουθήστε τις οδηγίες πλύσης:

-Πλύνετε τις μάσκες σε ζεστό νερό, εκτός εάν οι οδηγίες αναφέρουν διαφορετικά.

-Χρησιμοποιήστε ένα υποαλλεργικό απορρυπαντικό πλυντηρίου χωρίς άρωμα.

To Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτείνουν να πλένετε τις μάσκες του προσώπου σας μετά από κάθε χρήση για να περιορίσετε την εξάπλωση των μικροβίων.

 

Συνεχίστε να φοράτε μάσκα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους.

Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα, ακόμη και όταν προκαλεί ερεθισμό του δέρματος.

 

-Προστατέψτε το δέρμα σας προτού φορέσετε τη μάσκα σας,εφαρμόζοντας απαλά ένα σπρέι φραγμού επιδερμίδας. Αυτό το προϊόν προσθέτει ένα στρώμα προστασίας, ώστε το δέρμα σας να αισθάνεται πιο άνετο.

Εάν το πρόβλημά σας παραμείνει το ίδιο ή επιδεινωθεί, ήρθε η ώρα να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.

 

Πηγή American Academy of Dermatology

Mετάφραση-Επιμέλεια:

Χρυσάνθη Τζιωρτζιώτη-Κολιού

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος