ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ – ΚΟΛΙΟΥ
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Η απώλεια τριχών επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής ανδρών και γυναικών. Οι αλωπεκίες μπορεί να είναι ουλωτικές και μη ουλωτικές.

Ανδρογενετική αλωπεκία: Η συχνότερη αιτία προοδευτικής απώλειας μαλλιών σε γυναίκες και άντρες. Οφείλεται στην αλληλεπίδραση γενετικών και ορμονικών παραγόντων (δράση ανδρογόνων στα ευαίσθητα σε αυτά τριχοθυλάκια).

Θεραπεία: Τοπική, συστηματική και ειδική θεραπεία (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια). Στόχος είναι η έγκαιρη έναρξη θεραπείας για να παρεμποδισθεί η περαιτέρω απώλεια των τριχών και να διεγερθεί η επανέκφυση νέων τριχών.

 

Γυροειδής αλωπεκία: Απώλεια τριχών οποιασδήποτε έντριχης περιοχής, συχνότερα τριχωτού κεφαλής και γενείου. Η αιτιοπαθογένεια δεν είναι ακριβώς γνωστή, πιθανότατα αυτοάνοση σε γενετικά προδιαθετειμένα άτομα. Εκλυτικοί παράγοντες: άγχος, λοίμωξη, τραύμα. Μπορεί να συνυπάρχει με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως λεύκη, αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα.

Θεραπεία: Τοπική, συστηματική.

 

Τριχόπτωση: Μπορεί να είναι εποχιακή, αντιδραστική μετά την εγκυμοσύνη, να οφείλεται σε φάρμακα, σε ορμονικές διαταραχές ή σε νοσήματα. Γι αυτό για τη διερεύνηση της αιτιολογίας της είναι απαραίτητη η σωστή λήψη ιστορικού, ειδικές εξετάσεις αίματος, τριχοσκόπηση, τριχοριζόγραμμα.

Θεραπεία: Ανάλογη με τον αιτιολογικό παράγοντα: τοπική, συστηματική, θεραπεία με ειδικούς παράγοντες