ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ – ΚΟΛΙΟΥ
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

H τακτική υγιεινή των χεριών μας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην αναχαίτιση της πανδημίας COVID-19. Η πιο συχνή παρενέργεια από το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία   αποτελείται από ξηροδερμία με απολέπιση και ρωγμές και συνοδεύεται από κνησμό. Με απλά λόγια, ο φραγμός του δέρματος διαταράσσεται, όχι μόνο από τη συχνή  χρήση  αντισηπτικών αλλά ακόμα κι από το ίδιο το νερό ,με αποτέλεσμα το δέρμα να καθίσταται ευάλωτο στην είσοδο μικροβίων.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες συμβουλές πρόληψης της ξηρότητας:

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και χλιαρό νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ,δίνοντας έμφαση ανάμεσα από τα δάκτυλα και γύρω από τα νύχια. Μετά το πλύσιμο ενυδατώστε τα χέρια σας ,όσο εκείνα παραμένουν ελαφρώς υγρά, προκειμένου να συγκρατηθεί η υγρασία.

Επιλέξτε ενυδατικές κρέμες χωρίς αρώματα και χρωστικές διότι είναι λιγότερο ερεθιστικές. Σε περίπτωση που η πρόσβαση σε πλύσιμο με νερό και σαπούνι δεν είναι εφικτή ,χρησιμοποιήστε  αντισηπτικό με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλη σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας κι έπειτα ενυδατική κρέμα. Είναι σημαντικό να έχει στεγνώσει εντελώς το αντισηπτικό πριν τη εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας.

Συνεχίστε το σχολαστικό πλύσιμο χεριών  μετά από βήχα, φτέρνισμα,  μετά από χρήση τουαλέτας, ώστε να μένετε ασφαλείς.

Αν τα χέρια σας παραμένουν ξηρά, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.