ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ – ΚΟΛΙΟΥ
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η συχνότερη αιτία απώλειας μαλλιών σε άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα που πάσχουν υφίστανται σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής και στην ψυχολογία τους. Στους άνδρες η  αραίωση των τριχών ξεκινά από την πρόσθια γραμμή του μετώπου και τους κροτάφους που μπορεί να συνυπάρχει με αραίωση στο κέντρο του τριχωτού, ενώ στις γυναίκες το μοτίβο της αραίωσης είναι διαφορετικό και αφορά σε συνολική αραίωση των μαλλιών και λέπτυνση της τρίχας στην κορυφή του κεφαλιού.

Σε σημαντικό ποσοστό τα πρώιμα σημεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας παρατηρούνται στην εφηβεία (14- 15 ετών) και η σοβαρότητα της αυξάνεται με την πάροδο των ετών, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση ,όσον αφορά τις γυναίκες.

Στους άνδρες απαραίτητες προϋποθέσεις εμφάνισης ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η κληρονομικότητα και ορμονικοί παράγοντες (ανδρογόνα που στοχεύουν τον τριχικό θύλακα και λεπταίνουν τις τρίχες), ενώ στις γυναίκες η αιτιολογία της ελάχιστα έχει τεκμηριωθεί.

Η ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί συνήθως να διαγνωστεί εξετάζοντας κλινικά το τριχωτό της κεφαλής. Είναι σημαντικό να  αποκλείονται άλλες αιτίες απώλειας τριχών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν και εξετάσεις αίματος όπως ορμονικός έλεγχος για τις ορμόνες φύλου και θυρεοειδούς καθώς και έλεγχος των επιπέδων σιδήρου και βιταμινών.

Η τριχοσκόπηση και το τριχοριζόγραμμα είναι οι  βασικότερες διαγνωστικές μέθοδοι. Το ιατρείο διαθέτει τριχοριζόγραμμα μοντέλο Ηairmetrix του κατασκευαστικού οίκου Canfield Αμερικής, το οποίο επιτρέπει την ανάλυση των μαλλιών χωρίς το κόψιμο της τρίχας. Πρόκειται για μη παρεμβατική μέθοδο που εφαρμόζεται επίσης για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας , καθώς επιτρέπει στο δερματολόγο να εκτιμήσει τον αριθμό, την πυκνότητα και την ποιότητα των τριχοθυλακίων. Η βιοψία είναι επίσης διαγνωστική, αλλά σπάνια απαιτείται.

Η θεραπεία αυτού του τύπου τριχόπτωσης μπορεί να γίνει με τοπική αγωγή, αλλά και με από του στόματος αγωγές. Eπίσης μπορεί να συστηθεί συμπληρωματική θεραπεία που ενισχύει το αποτέλεσμα της αγωγής με ειδική θεραπεία  του τριχωτού της κεφαλής. Κάποιοι ασθενείς, όμως, βελτιώνονται μόνο με μεταμόσχευση υγιών τριχών στην πάσχουσα περιοχή.

 

Χρυσάνθη Τζιωρτζιώτη-Κολιού

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος