ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ – ΚΟΛΙΟΥ
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Η ηλιοπροστασία  πλεον πρέπει να εντάσσεται στον υγιεινό τρόπο ζωής. Σε αντίθετη περίπτωση το δέρμα μας είναι ευάλωτο στην ηλιακή ακτινοβολία και εμφανίζει ρυτίδες,πανάδες,ακόμη και καρκίνο δέρματος.Ένας στους πέντε θα εμφανίσει κάποιο τύπο καρκίνου δέρματος,κάποια στιγμή της ζωής του σύμφωνα με την Αμερικάνικη Δερματολογική Εταιρεία(ΑΑD).

Εκτός από τους γενετικούς παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για τον καρκίνο του δέρματος, η σωστή ηλιοπροστασία θεωρείται το κλειδί στην πρόληψη για το δερματικό καρκίνο.

 

Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος να φοράμε το αντιηλιακο?

-Χρησιμοποιούμε ευρέως φάσματος αντιηλιακό, ανθεκτικό στο νερό με δείκτη προστασίας 30 ή παραπάνω.

-Για την πλήρη κάλυψη του σώματος, οι ενήλικες χρειάζονται τόση ποσότητα, όση να γεμίσει ένα σφηνοπότηρο ενώ για το πρόσωπο όσο ένα κουταλάκι του γλυκού.

-Εφαρμόζουμε το αντιηλιακό 15 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες ή αμέσως μετά από κολύμπι ή έντονη εφίδρωση.

-Ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες το 80% της UV ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα και προκαλεί βλάβη στο δέρμα.

-Ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 100 δε σημαίνει ότι παρέχει διπλή προστασία σε σχέση με αντιηλιακό SPF 50 ή ότι έχει διπλάσια χρονική διάρκεια. Είναι αποδεκτό, ότι ένα αντιηλιακό με SPF 50 εμποδίζει το 98 % της UV ακτινοβολίας και το αντιηλιακό με SPF 100 εμποδίζει μόνο 1% παραπάνω UV ακτινοβολίας.

-Ασχέτως με τον δείκτη προστασίας, όλα τα αντιηλιακά χάνουν την αποτελεσματικότητα με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με το FDA τα αντιηλιακά διατηρούν την ισχύ τους για 3 έτη.

-Ακόμα και το καλύτερο αντιηλιακό δε μπορεί να παρέχει 100% ηλιοπροστασία, για αυτό πρέπει να συνδυάζεται με κατάλληλη ένδυση, καπέλο με πλατύ γείσο και γυαλιά ηλίου.

-Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει κάποιος να φοράει αντιηλιακό. Μέχρι την ηλικία των 40 ,το δέρμα έχει απορροφήσει τη μισή UV ακτινοβολία που του αναλογεί σε όλη του τη ζωή και μέχρι την ηλικία των 59, το 74%.

 

 

 

 

Κείμενο-Επιμέλεια

Χρυσάνθη Κ. Τζιωρτζιώτη-Κολιού

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος