ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ – ΚΟΛΙΟΥ
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Τι είναι η ακμή?

Η ακμή είναι ο ιατρικός όρος για τα σπυράκια. Η ακμή εμφανίζεται όταν οι πόροι του δέρματος φράσσουν  από νεκρά κύτταρα και λίπος του δέρματος, με αποτέλεσμα την συσσώρευση των βακτηριδίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την φλεγμονή του δέρματος, το οποίο γίνεται κόκκινο και εννίοτε οιδηματώδες (πρήξιμο).

 

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω μόνος μου;

Ναι. Ο τρόπος που φροντίζετε το δέρμα σας έχει μεγάλη επίδραση στην ακμή σας. Μερικές απλές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε είναι οι ακόλουθες:

 

  • Πλύνετε το πρόσωπό σας όχι περισσότερο από δύο φορές την ημέρα. Χρησιμοποιήστε ζεστό – όχι καυτό – νερό, και μην χρησιμοποιείτε σκληρά σαπούνια. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό προσώπου. Μην τρίβετε το πρόσωπό σας, γιατί αυτό μπορεί επιδεινώσει την ακμή και να βλάψει το δέρμα.

 

  • Μην σπάτε ή πιέζετε τα σπυράκια. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την ακμή σας και να βλάψει το δέρμα. Επιπλέον μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές λοιμώξεις.

 

  • Αποφύγετε τα προϊόντα μακιγιάζ και δέρματος με βάση το λάδι καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή. Μπορεί να χρησιμοποιήσετε μία ενυδατική κρέμα, την οποία θα συστήσει ο δερματολόγος σας.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή;

Ο δερματολόγος σας μπορεί να θεραπεύσει την ακμή χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους φαρμάκων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η χρήση περισσότερων από ενός φαρμάκων ταυτόχρονα.

 

Δεν υπάρχει ένα φάρμακο ή συνδυασμός φαρμάκων που να λειτουργεί καλύτερα για όλους. Αντ ‘αυτού, οι ασθενείς συχνά πρέπει να δοκιμάσουν διαφορετικά φάρμακα μέχρι να βρουν τι λειτουργεί καλύτερα για αυτούς.

 

Τα περισσότερα φάρμακα ακμής απαιτούν συνταγή. Ο δερματολόγος σας μπορεί να προτείνει:

 

  • Φάρμακα που βάζετε απευθείας στο δέρμα σας – Αυτά μπορεί να είναι τζελ, κρέμες, ή λοσιόν. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι. Μερικά παραδείγματα είναι:

 

  • Ρετινοειδή – Αυτά είναι φάρμακα που βοηθούν να κρατήσετε τους πόρους του δέρματός σας ανοιχτούς.

 

  • Σαλικυλικό οξύ και γλυκολικό οξύ – Αυτά βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών στρωμάτων του δέρματος.

 

  • Αντιβιοτικά – Τα αντιβιοτικά όπως η κλινδαμυκίνη και η ερυθρομυκίνη μειώνουν την ακμή εξουδετερώνοντας τα βακτήρια μέσα στα σπυράκια. Βοηθούν επίσης να μειωθεί η φλεγμονή.

 

  • Φάρμακα που παίρνετε ως χάπι – Αυτά περιλαμβάνουν:

 

  • Αντιβιοτικά – Τα αντιβιοτικά σε μορφή χαπιού λειτουργούν παρόμοια με τα αντιβιοτικά σε μορφή τζελ ή λοσιόν, αδενός τείνουν να είναι ισχυρότερα, οπότε και αποτελεσματικότερα αλλά αφετέρου μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες.

 

  • Αντισυλληπτικά χάπια – Μερικές από τις δερματικές αντιδράσεις που οδηγούν σε ακμή ελέγχονται από ορμόνες. Για το λόγο αυτό, τα αντισυλληπτικά χάπια σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν με την ακμή.

 

  • Ισοτρετινοΐνη – Η Ισοτρετινοΐνη είναι ένα ρετινοειδές που έρχεται σε μορφή χαπιού . Είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της σοβαρής ακμής. Αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες και γενετικές ανωμαλίες. Οι γυναίκες που θέλουν να λάβουν ισοτρετινοίνη πρέπει να ακολουθούν πολύ αυστηρούς κανόνες ασφαλείας για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

 

Κι αν θέλω να μείνω έγκυος;

Εάν θέλετε να μείνετε έγκυος, μιλήστε με το δερματολόγο σας προτού ξεκινήσετε τις προσπάθειες. Πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής δεν είναι ασφαλή για ένα αναπτυσσόμενο μωρό.

 

Η διατροφή μου θα επηρεάσει την ακμή μου;

Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ακμή φαίνεται να είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που πίνουν πολύ γάλα. Αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ των τύπων των τροφίμων που τρώνε οι άνθρωποι και την ακμή.