Ένα κνησμώδες εξάνθημα ή ηλιακό έγκαυμα ίσως σταθεί εμπόδιο στην απόλαυση των καλοκαιρινών διακοπών. Μπορείτε να διατηρήσετε τις μέρες σας ανέμελες και χαλαρές, μαθαίνοντας πώς να αποτρέψετε αυτά τα καλοκαιρινά δερματικά προβλήματα.
Ξεσπάσματα ακμής.
Όταν ο ιδρώτας αναμιγνύεται με βακτήρια και τα λιπίδια στο δέρμα σας, μπορεί να φράξει τους πόρους σας. Εάν έχετε δέρμα επιρρεπές στην ακμή, αυτό συχνά σημαίνει επιδείνωση του προβλήματος. Οι δερματολόγοι συνιστούν τα ακόλουθα για την πρόληψη της ακμής:
Αφαιρέστε τον ιδρώτα από το δέρμα σας με μια καθαρή πετσέτα ή πανί απαλά και ταμποναριστά .
Πλύνετε ιδρωμένα ρούχα, κορδέλες, πετσέτες και καπέλα πριν τα φορέσετε ξανά.
Χρησιμοποιήστε μη φαγεσωρογόνα προϊόντα στο πρόσωπο, το λαιμό, την πλάτη και το στήθος σας. Η ετικέτα του προιόντος μπορεί επίσης να λέει “χωρίς λάδι” ή “δεν θα φράξει τους πόρους”.
Ξηρό, ερεθισμένο δέρμα.
Όταν ο εξωτερικός αέρας είναι ζεστός και υγρός, μπορείτε ακόμα να έχετε ξηρό ερεθισμένο δέρμα. Ειδικά όσοι περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο, στην πισίνα και στον κλιματισμό. Εάν το δέρμα σας αρχίσει να αισθάνεται ξηρό και ερεθισμένο παρά την υγρασία, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές: Εφαρμόστε αντηλιακό πριν πάτε έξω, χρησιμοποιώντας ένα που προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος τουλάχιστον με SPF 30+ και ανθεκτικό στο νερό.Κάνετε ντους αμέσως μετά την έξοδο από την πισίνα, χρησιμοποιώντας τρεχούμενο χλιαρό νερό και ήπιο καθαριστικό. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό για να πλύνετε το δέρμα σας. Σαπούνια με την ένδειξη “αντιβακτηριακό” ή “αποσμητικό” μπορούν να στεγνώσουν επιπλέον το δέρμα σας. , Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα εντός 5 λεπτών από το μπάνιο,ώστε να συγκρατηθεί η απαιτούμενη υγρασία στο δέρμα σας.Μεταφέρετε την ενυδατική κρέμα μαζί σας, ώστε να μπορείτε να την εφαρμόσετε μετά το πλύσιμο των χεριών σας και όταν το δέρμα σας αισθάνεται στεγνό.
Θυλακίτιδα
Κάθε τρίχα στο σώμα σας μεγαλώνει από ένα άνοιγμα που ονομάζεται θύλακας. Όταν μολύνονται οι θύλακες, αναπτύσσεται θυλακίτιδα. Οι μολυσμένοι θύλακες των τριχών μοιάζουν με σπυράκια, αλλά τείνουν να έχουν φαγούρα.
Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης θυλακίτιδας αυτό το καλοκαίρι:
Αμέσως μετά την προπόνησή σας, αλλάξτε τα σφιχτά ρούχα προπόνησης, και κάνετε ντους.
Μη μπαίνετε σε πισίνες και υδρομασάζ εάν δεν είστε σίγουροι ότι τα επίπεδα χλωρίου ελέγχονται σωστά.
Φορέστε ελαφριά, χαλαρά, βαμαβακερά ρούχα όταν έχει ζέστη και υγρασία.
Ιδρώα
Αυτό το προκαλεί οι φραγμένοι αδένες του ιδρώτα. Επειδή ο ιδρώτας δεν μπορεί να βγει, συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα σας, προκαλώντας εξάνθημα και μικροσκοπικές καντήλες με φαγούρα.
Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε την εφίδρωση θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.
Φορέστε ελαφριά, χαλαρά ρούχα από βαμβάκι.
Ασκηθείτε σε εξωτερικούς χώρους τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας ή μετακινηθείτε σε εσωτερικούς χώρους όπου μπορείτε να βρίσκεστε σε κλιματισμό.
Προσπαθήστε να διατηρήσετε το δέρμα σας δροσερό χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες, δροσερά ντους και κλιματισμό όταν είναι δυνατόν.
Μέλασμα
Ο ήλιος μπορεί να κάνει πιο αισθητά αυτά τα καφέ-γκρι μπαλώματα στο πρόσωπό σας.
Για να αποφύγετε να συμβεί αυτό
Φορέστε αντιηλιακό καθημερινά,συνοδευόμενο με πλατύγυρο καπέλο και γυαλιά ηλίου.
Αποφύγετε την απότριχωση με κερί,διότι επιδεινώνει το μέλασμα.Ενημερωθείτε από τον δερματολόγο σας για άλλες μεθόδους απαλλαγής ανεπιθύμητης τριχοφυίας.
Ηλιακό έγκαυμα
Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να χαλάσει τη θερινή διασκέδαση αλλά ταυτόχρονα να αυξήσει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Μπορείτε να αποτρέψετε το ηλιακό έγκαυμα:
Αναζητώντας σκιά
Φορώντας ένα καπέλο με φαρδύ γείσο, γυαλιά ηλίου, μακριά μανίκια και παντελόνι όταν είναι δυνατόν
Εφαρμόστε αντηλιακό που προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος, τουλάχιστον SPF 30+ και είναι ανθεκτικό στο νερό
‘Αλλεργία’ στον ήλιο
Μπορεί να αναπτύξετε πομφούς (αλλεργική δερματική αντίδραση) όταν βρίσκεστε στον ήλιο εάν:
-Παίρνετε ορισμένα φάρμακα
-Έχετε ευαισθησία στον ήλιο (συνήθως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό)
Εάν κάνετε αλλεργική αντίδραση στον ήλιο, θα δείτε κόκκινες, πρησμένες «πετάλες» με έντονη φαγούρα. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν επίσης φουσκάλες.
Για την αποφυγή της:
Ελέγξτε το δοχείο του φαρμάκου σας (ή ρωτήστε τον γιατρό σας) για να μάθετε εάν μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση όταν βγαίνετε στον ήλιο. Τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική ηλιακή αντίδραση περιλαμβάνουν ορισμένα παυσίπονα και αυτά τα αντιβιοτικά – τετρακυκλίνη, δοξυκυκλίνη και μινοκυκλίνη. Εάν το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αντίδραση, μείνετε μακριά από τον ήλιο.
Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αναζητώντας σκιά, φορώντας ρούχα που προστατεύουν από τον ήλιο και εφαρμόζοντας αντηλιακό.
Πότε να καλέσετε έναν δερματολόγο
Ενώ αυτά τα καλοκαιρινά δερματικά προβλήματα μπορούν να μειώσουν τη διασκέδαση σας, συνήθως δεν είναι σοβαρά. Τα περισσότερα εξαφανίζονται σε λίγες ημέρες. Εάν ένα εξάνθημα ή άλλο πρόβλημα του δέρματος παραμείνει ή επιδεινωθεί, θα πρέπει να καλέσετε το δερματολόγο σας.
Πηγή American Academy of Dermatology
Mετάφραση-Επιμέλεια:
Χρυσάνθη Τζιωρτζιώτη-Κολιού
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος